SPECIALE PRIJS 2019
Voor Roel Voorintholt
Heel vaak wordt gedacht dat het ware culturele leven zich alleen in de Randstad afspeelt, dat daar de dingen gebeuren die echt de moeite waard zijn. Maar soms is het juist in de provincie dat een waardevol initiatief waarlijk tot ontwikkeling kan komen. Op het gebied van de theaterdans is dat in de jaren zeventig van de vorige eeuw gebeurd in Gelderland. In de hoofdstad Arnhem ontstond het idee dat er een klein dansgezelschap zou moeten komen – een repertoiregezelschap niet gebonden aan één choreograaf of artistieke stroming. Een gezelschap dat het nog wat onwennige publiek van de oostelijke provincies vertrouwd zou maken met dans als een volwaardige podiumkunst en daarbij niet afhankelijk zou zijn van de sporadische voorstellingen aldaar van de Randstedelijke, grote groepen.
Uiteraard een loffelijk en waardevol streven, maar het realiseren daarvan leek in de zeventiger jaren nauwelijks haalbaar. Afgezien van de financiële consequenties die zo’n initiatief met zich meebrengt, was er een ander groot probleem: hoe krijg je goede dansers en choreografen zo ‘gek’ om naar Arnhem te komen – Arnhem toen nog zo ver weg van die bruisende, aantrekkelijke Randstad.
Dat vroeg om mensen met een heilig geloof, een onuitputtelijke energie, groot doorzettingsvermogen en veel geduld. Die bleken er te zijn. Hans Focking en Ton Wiggers richtten studio LP op met leerlingen van de Arnhemse balletschool, organiseerden voorstellingen in regionale schouwburgen, buurthuizen en scholen. Geen provocerende of spectaculaire optredens maar in stijl en opzet gevarieerde dansstukken aansluitend bij behoefte van stad en regio.
Studio LP werd Introdans, het publiek groeide en bleef groeien. Binnen die kleine groep dansers was er één die wat dat heilige geloof, dat enthousiasme en die energie betreft niet onderdeed voor de initiatiefnemers. Roel Voorintholt bleek een zeer bevlogen jongeman voor wie ‘dat kan niet’ niet bestond. Als dat nodig was bracht hij zelf affiches voor de voorstellingen rond, regelde bussen om kinderen naar de schouwburg te brengen, wist van een kale gymzaal een theatertje te maken, vond voor ieder probleem een oplossing, wist gerenommeerde choreografen ervan te overtuigen dat hun werk of delen daarvan – gemaakt voor ‘grote’ gezelschappen – zeer geschikt was voor ‘zijn’ gezelschap en over de prijs moest natuurlijk wel onderhandeld kunnen worden.
Roel richtte een speciale groep voor de jeugdvoorstellingen op, bracht Introdans ver buiten de grenzen, werd artistiek leider. Hij vergaderde, onderhandelde, enthousiasmeerde sponsoren, deed drie dingen tegelijk, maakte plannen, zag voorstellingen, werd geveld door een hersenbloeding en herstelde daarvan – mede door een ijzeren discipline – gelukkig miraculeus.
Voor ál dat werk, ál die liefde voor de dans, voor het feit dat mede door hem Introdans een vooraanstaand Nederlands dansgezelschap is geworden, kennen wij Roel Voorintholt de Speciale Prijs 2019 van het Dansersfonds’79 toe.